Gönderen Konu: Emeklilik ve Sağlık Sigortası Hakkında Genel Bilgiler  (Okunma sayısı 517 defa)

Yakupbarokas

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Yer: Tel Aviv
1-EMEKLİLİK
•   Emeklilik yaşı erkeklerde 67, kadınlarda 62’dir. Ancak 2008 yılında çıkan bir kanuna göre kadınların emeklilik yaşları 10 yıl içinde kademeli olarak 64 yaşına yükselecektir.
•   Ole Hadaşın İsrailli bir vatandaştan farklı olarak 12 yıl yerine sadece 5 yıl prim ödemiş olması yeterlidir. Örneğin 62 yaşında aliya yapan bir ole hadaş 67 yılına kadar prim ödemek şartı ile 67 yaşında emekliliğe hak kazanacaktır.
•   Emekliliğe hak kazanan birinin çalışmaya devam etmesi mümkündür. Ancak kazancı ile orantılı olarak daha az bir emekliliğe hak kazanacaktır. Ne var ki emekli biri 70 yaşına geldiğinde kazancı ne kadar yüksek olursa olsun tam emeklilik hakkına hak kazanır.
•   Ödenen prim tutarı ne olursa olsun emeklilerin hak kazandıkları aylık tutar aynıdır. Bu kişi başına 1.500 şekel civarında bir rakam olup prim ödenen her yıl için % 2 ilave edilir. Ancak her yıl eklenen tutar % 50’yi, 2.250 şekeli geçemez. Bu miktar her iki eşin hak kazanması durumunda ayrı ayrı hesaplanır.
Not: Belirtilen rakamlar örnek olarak takribi olarak belirtilmiş olup her yıl değişebilmektedir. Emekliye bağlanan yaşlılık ödeneğinden geliri ne olursa olsun 103 şekel Bituah Leumi primi kesilir.
2-BİTUAH LEUMİ
   Bituah Leumi, Kisbat Zikna (Emeklilik) ve Avtahat Ahnasa (Kisbat Zikna dışında hiçbir geliri olmayan muhtaç kimseye asgari gelir seviyesinin sağlanması için ödenen ek maaş)  dışında bekleme süresine tabi olan ve olmayan ödemeler de yapar:
-   Bekleme süresine tabi olmayan ödemeler: Bunlar çocuk yardımı, iş kazası yardımı, maluluk ve sağlık sigortası gibi yardımlardır. (Sağlık sigortası ayrı bir başlık olarak ele alınmaktadır.)
-   Bekleme süresine tabi ödemeler: Aliya tarihinden 10 ay sonra doğum durumunda annelik yardımı, bir yıl sonra Avtahat Ahnasa
Bituah Leumi Primi:
•   Bituah Leumi primi gelire göre ödenir ancak bundan her vatandaş ihtiyacı nispetinde ve içinde bulunduğu duruma göre faydalanır. Örneğin bir kimsenin ödediği prim miktarı ne olursa olsun alacağı emeklilik yardımı aynıdır. Ödenen Bituah Leumi primleri sağlık hizmetini de kapsar.
•   Yeni Ole Hadaş çalıştığı ilk yıl için prim ödemez. Bir yıl sonra Bituah Leumi’ye kayıt kendinden olur. Ancak Ole Hadaş durumunu, yani çalışıp çalışmadığını vs. bildirmek zorundadır.
•    Ödenecek prim tutarı yaşa ve gelire göre değişir. Çalışanlar için brüt maaştan kesilen tutar % 3,5 ile 12 arasındadır. Kişi çalışmıyorsa asgari tutar olan 165 şekel işsizlik maaşından kesilir. İşsizlik maaşı almayan kişi bütün ailesi için 170 şekel prim öder. (Bu tutarların kesilip kesilmediğinin kontrol edilmesinde fayda vardır. Bituyah Leumi tarafından farkına varıldığında geriye dönük olarak birkaç yıl için prim borcu çıkartabilir.) 
•   Emekli olan kişi 67 yaşından sonra geliri ne olursa olsun 103 şekel prim öder.

3-SAĞLIK SİGORTASI (KUPAT HOLİM)

Kupat Holim sistemi Türkiye’deki sosyal sigortadan farklıdır. Türkiye’de çalışan herkes (Bağ Kur ve Sosyal sigortalı) her ay kendilerinden kesilen primler karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptirler. İsrail’de prim ödemiş olsun olmasın her İsrailli vatandaş bu haktan faydalanır.
İsrail’de bu prim Kupat Holim’e değil Bituah Leumi’ye ödenir.Bituah Leumi, Kupat Holim’e dahil olan 4 sağlık kuruluşuna belli bir bütçe ayırır.
Kupat Holim’in sağladığı hizmetler ikiye ayrılır; devletin şart koştuğu temel hizmetler ve tamamlayıcı hizmetler.
Temel hizmetler: Doktor vizitesi, uzman doktor hizmeti, eczane, hastane, ambülans hizmeti, analizler, radyoloji gibi kontroller buna dahildir.
•   Aile doktoru, pediatri veya jinekologdan randevu bedeli tamamen Kupat Holim tarafından karşılanır. Bunun için manyetik kartın gösterilmesi yeterlidir.
•   Uzman bir doktorun vizitesi için üç aylık 28 şekel ödenir. Bu cüzi ücret karşılığında uzman doktordan üç ay içinde gerektiği kadar randevu almak mümkündür. Ek saatler Kupat Holim tarafından ödenir.
•   Kupat Holim devletin belirlediği ilaç sepetinde yer alan ilaçların bedellerinin önemli bir bölümünü karşılar. İlaçı alan sadece her ilaç karşılığında bedelinin % 14’ü kadar bir ücret ödemek zorundadır. Bu da her ilaç için aşağı yukarı 18 şekele tekabül eder. Diğer bir deyişle Kupat Holim ilaçların ücretlerinin % 85’ini öder. Ancak sadece % 50’sini ödediği durumlar da vardır.
•   Hastane masrafları, her türlü analiz, ambülans hizmetleri de ücretsizdir. Acil durum dışında hastaneye sevk edilebilmek için doktorun yönlendirmesi ve başvuru belgesinin alınması gerekir.
•   Yeni gelen ole hadaş hava alanında, internet yolu veya postaneden seçeceği kupat holimlerden birine kaydını yaptırmalıdır. Kupat Holim kapsamında yer alan sağlık sigortası kurumları; Maccabi, Clalit, Meyuhedet, Leumit’dir.Bu kurumlar arasında verilen hizmet açısından bir fark bulunmamamta olup kalite yönünden bir fark olabilir. Ole hadaş ayrıca yerleşim bölgesinde örneğin o kurumun dispanserinin var olup olmadığına bakmalıdır.
•   Yılda iki defa bu sağlık kuruluşlarının değiştirilmesi mümkündür. Sigortalı kayıtlı olmadığı kurumu serbestçe değiştirebilir.
•   Toşav Hozerin yurt dışında bulunduğu her yıl için bir aylık bekleme süresi vardır. Azami bekleme süresi 6 aydır. Yani toşav hozer 10 yıl da yurt dışında yaşamış olsa kaydını yaptırmak için altı aydan fazla bir süre beklemeyecektir.
Ek hizmetler: Bu sigorta sağlık sepetinde yer almayan hizmetlerin elde edilmesini sağlar. Örneğin devletin tanımadığı göz, diş bakımı, özel hastane, ikinci bir uzman hekim görüşü veya uzun süreli bakım hizmeti gibi devlet tarafından karşılanmayan hizmetler bu sigorta kapsamında yer alır.
•   Ek hizmetler için ödenen sigorta primleri temel hizmetler için ödenen primlerden farklı olarak Bituah Leumi’ye değil doğrudan o sağlık kurumuna ödenir.
•   Örneğin Maccabi’nin farklı hizmetler sağlayan Maccabi Şeli, Maccabi Zaav gibi farklı ek sigortaları vardır. Siudi hizmetinin alınması için de farklı bir sigorta mevcuttur.
•   Bu konularda açıklayıcı bilgilerin seçilen sağlık kurumunun yerleşim yerine en yakın sağlık ocağına sorulmasında fayda vardır.
 
Bu forum yeni gelen Ole Hadaşlara yardımcı olmak amacını taşımakta olup aktarılan
bilgiler ile ilgili olarak Türkiyeliler Birliği (İYT) herhangi bir sorumluluk
taşımamaktadır.
Amaç bilgilerin katılımcılar tarafından da paylaşılarak görüşlerin bildirilmesi, soruların
sorulması, farklı durum ve uygulamalar karşısında yeni bilgilerin aktarılmasıdır. Amaç
bu forumun daha da yol gösterici hala getirilmesidir.
Her bölümde verilen ilk genel bilgiler sadece bir fikir verme amaçlı olup ilgili
kurumların kararları doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Ole Hadaşların
Misrad ha Aliya ve ha Klita, Misrad ha Pnim, Bituah Leumi gibi kurumlarda bilgilerin
güncelliğini kontrol etmesi önerilir. Katılımcıların paylaştıkları görüşlerden İYT
sorumlu değildir. Ancak yanlış bilgilerin aktarılmaması için gerekli düzeltmeleri yapar.
« Son Düzenleme: Temmuz 11, 2017, 06:27:44 öö Gönderen: Yakupbarokas »

Share on Facebook Share on Twitter