Gönderen Konu: Gayrımenkul alımı, mülk alırken dikkat edilmesi gereken hususlarve ole hadaş hakları  (Okunma sayısı 238 defa)

Yakupbarokas

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Yer: Tel Aviv
1- Gayrimenkül alımı ile ilgili genel bilgiler

İsrail'de Türkiye'den farklı olarak mülk alımında düzenlen sözleşmeler geçerlidir. Türkiye'de taraflar arasındaki sözleşme "gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi" iken ve işlem sadece tapuda tamamlanmakta iken İsrail'de sözleşme ile alım satım işlemi tamamlanmaktadır. Tapudaki işlemin tamamlanması duruma göre uzun bir süre alabilmektedir.
Türkiye'den farklı olarak İsrail'de mülk alımlarında mutlaka bir avukatın kontrolü gerekmektedir. Daire inşaat şirketinden proje halinde iken alınabilir veya ikinci elden bitmiş olan bir daire satın alınabilir.

2-Mülk alırken dikkat edilmesi gereken hususlar:

- İsrail'de daireler genellikle Türkiye'deki ölçülere göre daha ufaktır. Oda sayısına salon da dahildir. Örneğin üç oda denince salom ve iki yatak odası akla gelir. Evler 3,4 veya 5 odadır.
- Türkiye'de olduğu gibi İsrail'de de tapu kayıtlarının kontrol edilmesi ve özellikle daire proje halinde alınmakta ise müteahhidin iyi kontrol edilmesi gerekir. Ödenen her meblağ için banka teminat mektubu alınmakta ise de projelerin zamanında bitirilmemesi gibi bir tehlike her zaman vardır.
- İsrail'de dairenin gürültülü ana bir caddeye bakmaması çok önemlidir. Bu husus dairenin değerini düşüren bir faktördür. İsrail'de Türkiye'de olduğu gibi etrafı duvarlarla çevrili site kavramı pek önem taşımamaktadır.
- Dairenin baktığı yön çok önemlidir. Kuzey daha serindir, doğu ise çok sıcak olur. Tamamen güneş görmeyen bir ev tercih edilmeyeceği gibi sıcaktan kavrulan bir daire de tercih edilmez. Bu nedenle dairenin iki yönlü olması tercih sebebidir.
-Yatırım amaçlı daire alınmakta ise kiraya verilebilme şansı ve getirisi dikkate alınabilir. Oturma amaçlı daireler alınmadan önce o bölgenin iyice incelenerek arzulanan yaşam tarzına uygun olup olmadığı, okula, alış veriş merkezine veya tren istasyonuna ve işe yakınlığı kontrol edilmeli.
-Daire gezerken Emlak Komisyoncularının yardımının istenmesi yerinde olabilir
-Ole hadaşlar farklı bankalardan teklifler alarak kredi alımını iyi bir şekilde planlamaları önerilir. Farklı bankalar farklı faiz oranları uygulayabilmektedirler.

3- Dairelerin rayiç fiyatları

Bu konuda bir rakam vermek mümkün değildir. Dairesine ve semtine, hatta katına göre fiyatlar değişir. Ancak Ranana, Hot Hasharon, Bat Yam gibi yerlerde metre kare fiyatının yirmi bin şekel cıvarında olduğu, Ramat Aviv'de ise bu rakkamın kırk bin şekele çıkabileceği kabaca söylenebilir.
Bu konuda eksperler birliğinin Mayıs 2017 itibari ile açıkladığı rakamlardan örnekler vermek gerekirse 4 odalı bir dairenin ortalama fiyatı Hertzeliya'da 2,4 milyon şekel, Holon'da 1,79 milyon şekel, Rishon Letziyon'da 1,8 milyon şekel, Kfar Saba'da 1,9 milyon şekel, Hayfa'da 1,35 milyon şekel, Ashdod'da 1,5 milyon şekel, Petah Tikva2da 1,7 milyon şekel, Tel Aviv'de 3,08 milyon şekeldir.

3- Daire alırken ole  hadaş avantajları

Ole Hadaşlar aldıkları dairede ödenen % 8 vergiden muaftırlar. Bu muafiyet ole hadaşın aliya yaptığı tarihten bir yıl önce başlar ve 3  yıl devam eder. Aliya yapmadan daire satın alan kişi bir yıl içinde aliya yaparsa ödediği % 8 vergiyi geri alabilir. Ancak bunun için yaşam merkezinin İsrail'de olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. İkinci bir ev alan ole hadaş bu muafiyetten faydalanamaz.

4-Banka kredileri

Yukarıda belirtildiği gibi değişik bankalarda kredilerin kontrol edilmesi gerekir. Kural olarak mülk fiyatının yüzde 25-30 arasının peşin olarak ödenmesi gerekir. Örneğin evin değeri 1,5 milyon şekel ise 450 bin şekel ödemek gerekir. Ayrıca maaş 
bordorolarına da bakılır. Evi alacakların gelirlerinin toplamının yüzde 30 veya 40'ını ödenmesi gereken aylık miktarı karşılamalıdır. Yoksa peşin ödeme miktarı yüzde 40 veya yüzde 50'ye çıkabilir. Mesela kredi 20 veya 30 yıllık olmasına göre geri dönüş miktarı değişir. Diyelim ki kadın ve eşi ayda 11.000 şekel kazanıyorlar. Aylık 4.400 şekel ile maximum 30 yıl kredi çekebilirler.



« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 05:13:44 ös Gönderen: Yakupbarokas »

Share on Facebook Share on Twitter